Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).

Βίντεο της Unisef για τα δικαιώματα του παιδιού

Τα κινούμενα σχέδια για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF 
με στόχο να ενημερώσει το κοινό παγκόσμια για τα δικαιώματα των παιδιών. 
Το κάθε σύντομο σποτ που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, 
με τη συνεργασία πολλών γνωστών στούντιο κινουμένων σχεδίων, 
απεικονίζει ένα δικαίωμα που περιγράφεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού,
όπως η εκπαίδευση, η προστασία από την παιδική εργασία, η ελευθερία έκφρασης κ.α.


Όλα τα σποτ είναι χωρίς λόγια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα δικαιώματα σε όλους, 
ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα 
καλύτερα τέτοια βίντεο που έχουν δημιουργηθεί.

Μη Διάκριση (άρθρο 2)

Προστασία στις ένοπλες συρράξεις (άρθρο 38)


To συγκλονιστικό βίντεο της Unicef για τα παιδιά του πολέμου


Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν αντιμετωπίσει τα παιδιά τόσες πολλές καταστροφές και πολέμους. Ένα συγκινητικό βίντεο, με ηχηρά μηνύματα κατά του πολέμου, που δείχνει πώς αλλάζει η ζωή των παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο, λάνσαρε η Unisef στη Βρετανία, σε μια προσπάθειά της να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών, σε μια εποχή που τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους πιο καταστροφικούς πολέμους, με ένα στα δέκα να μεγαλώνουν σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Στο βίντεο "Ο Κόσμος Ανάποδα"  βλέπουμε μία οικογένεια να κάνει την καθημερινή της βόλτα στο πάρκο.  Οι γονείς κάθονται και βλέπουν τα παιδιά τους να παίζουν, να σκαρφαλώνουν, να κρέμονται ανάποδα.  Όμως κάθε φορά που ένα από τα παιδιά γυρίζει ανάποδα… γυρίζει και ο κόσμος τους ανάποδα και παίρνοντας έτσι μια γεύση για το πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή τους αν ζούσαν σε μια χώρα  που έχει πληγεί από πολέμους.

Το γεγονός ότι το βίντεο είναι βασισμένο σε εμπειρίες πραγματικών παιδιών, το καθιστά ακόμα πιο ρεαλιστικό. Όπως η σκηνή με το μικρό αγόρι που κάθεται στις ράγες του σιδηρόδρομου, μόνο και φοβισμένο ενώ το σκοτάδι πλησιάζει - μια σκηνή πολύ οικεία για εκατομμύρια προσφυγόπουλα.

Το συγκλονιστικό βίντεο της Unisef που στόχο έχει να μας υπενθυμίσει πως τα παιδιά είναι αυτά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και χρειάζονται την προστασία και την αγκαλιά μας.  

Τέρμα πια η αδιαφορία!
πηγή



Κι ένα βιντεάκι για τον σεβασμό του άλλου ανθρώπου...