Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο πόλεμος και η ειρήνη στη ζωγραφική

image410

Πάμπλο Πικάσο, Τα τέσσερα μέρη του κόσμου (Μουσείο Πάμπλο Πικάσο, Παρίσι)


image411

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Το ινστιτούτο Νόμπελ στη Νορβηγία.
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης. Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης την ίδια ημέρα. Η βράβευση γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του βασιλιά της χώρας. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για την είσπραξη του χρηματικού επάθλου. Την τελευταία δεκαετία η τελετή βράβευσης ακολουθείται από μία συναυλία για την ειρήνη. Η συναυλία αυτή λαμβάνει χώρα την επόμενη ημέρα από τη βράβευση, μεταδίδεται σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως και παρακολουθείται από περισσότερες από 450 εκατομμύρια οικογένειες. Έχει λάβει διεθνή φήμη και αποτελεί πόλο έλξης διασήμων προσωπικοτήτων από τον χώρο της μουσικής.
Η επιλογή των βραβευθέντων δημιουργεί κατά καιρούς αντιδράσεις, καθώς επιλέγονται πρόσωπα που παλαιότερα είχαν προωθήσει τη βίασαν μέσο επίλυσης διαφορών και στη συνέχεια ακολούθησαν επιλεκτικά ειρηνικές μεθόδους για να επιτευχθεί η ειρήνη.
Δείτε περισσότετα εδώ: πηγή

«War toys» - Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών

Ο Αμερικανός φωτογράφος Brian McCarty (Μπράιαν Μακ Κάρτι) μας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο project, για το πώς βλέπουν τον πόλεμο μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια τα παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου η λέξη ειρήνη έχει χρόνια ν' ακουστεί ή τους είναι απλά άγνωστη.  Όταν ο φωτογράφος  ξεκίνησε να φτιάχνει το 2011 ένα φωτογραφικό άλμπουμ υπό τον τίτλο «War Toys» (Ο πόλεμος των παιχνιδιών), προφανώς δεν φανταζόταν ότι τα παιδιά των εμπόλεμων περιοχών θα διπλασιάζονταν.

Ο  Brian McCarty ταξιδεύει από το 2011 σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Ισραήλ και η Λωρίδα της Γάζας και έρχεται σε επαφή με παιδιά που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Από τις ζωγραφιές των παιδιών, που έχουν για θέμα τους τον πόλεμο, ο φωτογράφος στήνει τις πολεμικές σκηνές όπως ακριβώς τις ζωγράφισαν τα παιδιά χρησιμοποιώντας αγαπημένα τους παιχνίδια και τις φωτογραφίζει. 

Η συλλογή «War Toys» δείχνει πόσο τραυματική εμπειρία είναι η ζωή στην εμπόλεμη ζώνη για μία ευαίσθητη παιδική ψυχή δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό του ηχηρό μήνυμα ενάντια στην φρίκη του πολέμου.






Μωρά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες


Μωρά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες

Περισσότερα από 16 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες το 2015 - 1 στις 8 όλων των γεννήσεων σε όλο τον κόσμο τη χρονιά αυτή.
Σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, ή σε επικίνδυνα ταξίδια για να ξεφύγουν από τις μάχες, νεογέννητα παιδιά και οι μητέρες τους, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους. Οι έγκυες μητέρες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν χωρίς ιατρική βοήθεια και σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Εκτός από τις συγκρούσεις, η φτώχεια, οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και της έλλειψης ευκαιριών, καθιστούν τα παιδιά όλο και πιο ευάλωτα και έχουν ωθήσει εκατομμύρια σε επικίνδυνα ταξίδια μακριά από τα σπίτια τους.

Ενημερωθείτε για την παγκόσμια εκστρατεία της UNICEF #FightUnfair http://www.unicef.org/fightunfair

Κάποιες ιστορίες δεν είναι για παιδιά...



Κάποιες ιστορίες δεν είναι για παιδιά

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για τα παιδιά πρόσφυγες


Η 7χρονη Malak, αναγκάστηκε μαζί με την οικογένειά της, να εγκαταλείψουν την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία και στη συνέχεια πραγματοποίησε ένα επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

«Είχα πολλούς φίλους, αλλά τώρα δεν έχει μείνει κανείς», μας είπε, φτάνοντας στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε: «Ελπίζω τα πράγματα να ξαναγίνουν όπως ήταν και πριν».

12 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών ως Στρατιώτες.

Παιδιά και όχι Στρατιώτες



Δείτε εδώ άρθρο

Ανταρτικές οργανώσεις στη Συρία στέλουν παιδιά στον πόλεμο