Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2016” με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί” 2016 με την τελετή βράβευσης στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη.
     Την τελετή παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του Φεστιβάλ. Αρχικά δόθηκαν οι διακρίσεις από τον Συνήγορο του Παιδιού και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι Ειδικές Διακρίσεις και τα Βραβεία της Κριτικής Επιτροπής. Στην Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της μουσικής, της δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, της εκπαίδευσης είχε την τιμή να συμμετάσχει και η καθηγήτρια - υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, κα Χαρίκλεια Σκουμποπούλου, η οποία παρευρέθηκε στην τελετή και απένειμε την ειδική διάκριση ελληνικού στίχου στο τραγούδι «Σελήνη εν έτει 2016» του 4ου ΓΕΛ Πετρούπολης. Το συγκεκριμένο τραγούδι διακρίθηκε για τον ποιητικό του στίχο και αναφέρεται στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν: Ανθρώπινα Δικαιώματα & Αξίες, Δικαιώματα του Παιδιού, Προσφυγικό/Μετανάστευση/Άσυλο/Πόλεμος, Ζητήματα ταυτότητας & ενσωμάτωσης, Διαπολιτισμικός Διάλογος, Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Εθελοντισμός. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας αποδέχθηκαν το κάλεσμα των διοργανωτών και ένωσαν τις φωνές τους κάνοντας ν’ ακουστεί ηχηρά και μελωδικά το μήνυμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εστάλησαν 129 συμμετοχές στην κατηγορία για το ραδιοφωνικό μήνυμα και 88 συμμετοχές στην κατηγορία για το τραγούδι. Ο αριθμός αλλά και το επίπεδο των συμμετοχών - το οποίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό - αποδεικνύει την επιτυχία αυτού του τόσο δημιουργικού διαγωνισμού που χωρίς το μεράκι και την αγάπη των εκπαιδευτικών των σχολείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Στόχος και κινητήρια δύναμη του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου ήταν η ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων στο τοπίο των ΜΜΕ μέσα από τη προσέγγιση συγκεκριμένων θεματικών κοινωνικής ευαισθητοποίησης και μέσα από τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα ΜΜΕ σε αλληλεπίδραση με ειδικούς και φορείς του χώρου.       
Στον ιστότοπο του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου http://europeanschoolradio.eu/3fest/vraveia/ βρίσκονται δημοσιευμένες οι Ειδικές Διακρίσεις και τα Βραβεία, καθώς και οι συμμετοχές που ξεχώρισαν με μεγάλη βαθμολογία κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης αξιολόγησης. Στον ιστότοπο του Μαθητικού Ραδιοφώνου μπορείτε να δείτε το επίσημο δελτίο τύπου http://www.europeanschoolradio.eu/blog/dtteletis/.



Ηχηρό και Μελωδικό Αντιπολεμικό Μήνυμα από τις «Νότες για την Ειρήνη» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Ηχηρό και μελωδικό αντιπολεμικό μήνυμα έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου 2016, από την πλατεία Δημαρχείου αυτή τη φορά, συνεχίζοντας τη δράση της η ομάδα «Νότες για την Ειρήνη» του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Δώσε ευκαιρία στην Ειρήνη» που υλοποιείται τη φετινή χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη, συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής.
         Τα μέλη της ομάδας συγκίνησαν το κοινό που είχε συγκεντρωθεί παρουσιάζοντας μια διαδραστική παράσταση με επιλεγμένα ποιήματα και τραγούδια από σημαντικούς δημιουργούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι οποίοι στηλιτεύουν τον πόλεμο, με στίχους του ποιητή της Ειρήνης, Νικηφόρου Βρεττάκου,  με τους οποίους ξεδιπλώνεται η ομορφιά της ειρηνικής ζωής αλλά και με συγκλονιστικές μαρτυρίες των αθώων παιδιών – θυμάτων πολέμου. Σε αυτά τα παιδιά του πολέμου ήταν άλλωστε επικεντρωμένη και αφιερωμένη η παράσταση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν από μικρούς φίλους της ομάδας ποιήματα στο κοινό που μετέφεραν ειρηνικά μηνύματα και τα οποία είχαν σχεδιάσει οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, προκάλεσαν οι ζωγραφιές οι οποίες σχεδιάστηκαν από παιδιά που παρακολουθούσαν την εκδήλωση και τα οποία παρακινήθηκαν από τα μέλη της ομάδας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω της ζωγραφικής εμπνεόμενα από την μουσική και τα ποιήματα που άκουγαν.
        Την επιμέλεια του παράστασης που παρουσιάστηκε είχε η φιλόλογος και υπεύθυνη του προγράμματος Αγωγής Υγείας, Χαρά Σκουμποπούλου, σε συνεργασία με τη μουσικό, Γεωργία Ιωαννίδου, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα και είχε την επιμέλεια της ενορχήστρωσης και διδασκαλίας των τραγουδιών. Ευχαριστούμε την κα Κική Ιντζεβίδου για την συμβολή της και τον κ. Κώστα Γεωργίου για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.
         

 Δείτε στο παραπάνω βίντεο απόσπασμα από την εκδήλωση.
Δείτε εδώ,  εδώ και εδώ ρεπορτάζ από τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.