Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


Ένα σημαντικό μέρος του έργου της Ύπατης Αρμοστείας είναι η δράση της στον τομέα της εκπαίδευσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Το Γραφείο στην Ελλάδα διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τους Πρόσφυγες, ενώ διαθέτει εκπαιδευτικό υλικό (εγχειρίδια, ενημερωτικά φυλλάδια, video, αφίσες, περιοδικά κ.α.) που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εισάγουν το θέμα των προσφύγων στις σχολικές αίθουσες, εξοικειώνοντας τους μαθητές με  τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τη σημασία της κοινωνικής ένταξης των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας.
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποιεί παρουσιάσεις και υλοποιεί προγράμματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καταρρίπτοντας στερεότυπα και συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κλίματος ανοχής και αλληλεγγύης


Μπορείς να βρεις ποιος είναι ο πρόσφυγας;Bίντεο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την ενημέρωση των προσφύγων από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κόστα Ρίκα. 

Η προσπάθεια για τους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της ΟΛΜΕ με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας (στον πρώτο διαγωνισμό) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Από τότε μέχρι σήμερα, ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο, με μόνη εξαίρεση το 2002. Μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας λαμβάνουν μέρος και μας συγκινούν με την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που διακρίνει τα έργα που δημιουργούν.
Για την καλύτερη προώθηση και διαχείριση του διαγωνισμού δημιουργήθηκε η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων. Μέλη της Επιτροπής σήμερα είναι: το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης - ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Ι.Π.Ε.Μ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, να συνειδητοποιήσουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που συναντούν στις φάσεις του εκπατρισμού, της φιλοξενίας τους σε κάποια άλλη χώρα και, ενδεχομένως, της επιστροφής τους.



Οι Νότες γίνονται... Σύμβολα Ειρήνης

Οι Νότες της Ειρήνης


Τα χρώματα της ίριδας είναι επτά -όπως και οι νότες της μουσικής- τα εξής: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, λουλακί και μενεξεδί. Τα χρώματα είναι συχνότητες του φωτός και οι σχέσεις των συχνοτήτων των χρωμάτων είναι σχεδόν ίδιες με την σχέση των μουσικών ήχων.

Η σημαία της ειρήνης

Είναι μία σημαία του ουράνιου τόξου με επτά οριζόντιες διαφορετικού χρώματος λωρίδες και με λευκά κεφαλαία γράμματα στο κέντρο αναγράφεται η λέξη PACE (προφέρεται Πάτσε), που στην ιταλική γλώσσα σημαίνει ειρήνη.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία σε μία πορεία ειρήνης το 1961 και ήταν εμπνευσμένη από παρόμοιες πολύχρωμες σημαίες που χρησιμοποιούνταν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών όπλων. Σήμερα είναι η διεθνής σημαία της ΕΙΡΗΝΗΣ.