Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η ΝΟΤΑ ΝΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το Αγόρι Με Τις Ριγέ Πιτζάμες.


Αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε ένα παιδί τον Μπρούνο,γιο στρατιωτικού, ο οποίος  αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένεια του σε μια περιοχή το Ουστβιτς (το σημερινό Άουσβιτς). Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός των SS και ήταν υπεύθυνος για τη φυλακή των Εβραίων δίπλα στο σπίτι τους. Ο Μπρούνο δεν γνώριζε  και δεν καταλάβαινε τον λόγο που τους αντιπαθούσε τόσο ο πατέρας του  λέγοντας του μάλιστα πως δεν είναι ούτε καν άνθρωποι.
 Μια μέρα ο Μπρούνο γνωρίζει ένα παιδί από την μεριά τον φυλακισμένων και αναπτύσσουν μεταξύ τους μια ισχυρή φιλία. Καθημερινά κάνουν παρέα και συζητούν χωρίς να τους εμποδίζει το συρματόπλεγμα ανάμεσα τους. Έτσι λοιπόν ο Μπρούνο  αποφασίζει  να πάει κρυφά και εκείνος για λίγο στην άλλη μεριά φορώντας ριγέ πιτζάμες. Μετά από εκείνη τη μέρα κανείς δεν είδε τον Μπρούνο γιατί ακολούθησε τη μοίρα του φίλου του.





                                            
                                                                  
  


ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ

Η νότα Μι# προτείνει...


Συγκλονιστική ερμηνεία του τραγουδιού της Καραΐνδρου "Αντινανούρισμα" σε στίχους ΚΧ Μύρη από τη Μελίνα Μερκούρη. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αργότερα από την Μαρία Φαραντούρη στον δίσκο "Η Μεγάλη Αγρύπνια"-1974. 
Η Μελίνα Μερκούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα πολιτικός που πήγε στην Κύπρο μετά το 1974. Επισκέφτηκε τον Μακάριο, τους καταυλισμούς προσφύγων και διοργάνωσε την πρώτη πορεία γυναικών, που είχαν συγγενείς αγνοούμενους, προς την Πράσινη Γραμμή.


Στην πρώτη μεγάλη πορεία των γυναικών τον Απρίλιο του 1975 

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η Μελίνα είχε επισκεφθεί την Κύπρο για να γυρίσει, για λογαριασμό της ΕΡΤ, ντοκιμαντέρ για την Εισβολή. Η Μερκούρη είχε συνομιλήσει με μάνες και συζύγους αγνοουμένων, με μέλη της Εθνικής Φρουράς, τον Γλαύκο Κληρίδη -τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς- και τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η ερμηνεία της ιδίας στο τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου “Αντινανούρισμα”, σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, ήταν εκπληκτική. Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν προβλήθηκε τότε απ’ την ελληνική τηλεόραση κι όταν η ίδια, ως Υπουργός Πολιτισμού το αναζήτησε στα αρχεία της ΕΡΤ, ήταν αφανισμένο. Τρία χρόνια μετά το θάνατό της, το ντοκιμαντέρ… βρέθηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ1. 


Ο πρώτος δίσκος της Ελένης Καραΐνδρου -και μοναδικός με κύκλο τραγουδιών- σε ποίηση Κώστα Γεωργουσόπουλου (K.X.Μύρη). Το μουσικό μέρος ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα την εποχή της δικτατορίας και στη συνέχεια εστάλη κρυφά στο Λονδίνο, όπου ζούσε η Μαρία Φαραντούρη, για να προσθέσει τη φωνή της. Το εξώφυλλο είναι ένας Έφηβος του Γιάννη Τσαρούχη, ειδικά φιλοτεχνημένος γι' αυτόν τον δίσκο.



Αντινανούρισμα


Παιδί μου μην κοιμάσαι

ξαγρύπνα κόρη μου

κοίτα για να τρομάξεις

το θώρι μου



Τον περσινό χειμώνα

καλά καθούμενα

ήρθαν και μας ξυπνήσαν
λαλούμενα

Αν είσαι κουρασμένο
απ’ τα νυχτέρια σου, 
βάλε μες στα δικά μου
τα χέρια σου

Στον παρακάτω δρόμο
ξαγρύπνα κόρη μου
έπεσε στην παγάνα
τ’αγόρι μου

Παιδί μου μη κοιμάσαι
ανατριχίλα μου
κράτα στηλά τα μάτια
και μίλα μου

Παιδί μου μη κοιμάσαι
παιδί μου μη κοιμάσια
παιδί μου μη κοιμάσαι







Φωτογραφίες που απεικονίζουν την απίστευτη ομορφιά της Συρίας πριν τον πόλεμο